Επικοινωνήστε μαζί μας στο 24130 15016

Ανακοινώσεις

Καθοδόν μελέτη για μουσείο αγροτικού κινήματος δίπλα στο μνημείο αγρότη του Κιλελέρ

Την εξασφάλιση του ποσού των 70.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης για το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος (ΕΜΑΚ) στο Κιλελέρ της Λάρισας, ανακοίνωσε το Σάββατο 17 Μαρτίου, συμβολικά μπροστά στο μνημείο του αγρότη που έχει ανεγερθεί στο ιστορικό Κιλελέρ, η υπουργός.
Στο χώρο του μνημείου του αγρότη υποδέχτηκαν την υπουργό η οποία συνοδεύονταν από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, τον συντονιστή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέτρο Παπαγεωργίου, και την συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού της Ν. Ε. Άννυ Ψάρρα – Περίφανου,ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο αντιδήμαρχος, Ιωάννης Μπακαλόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Βάιος Βισβίκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κιλελέρ, Απ. Κοντογιάννης και ο σύμβουλος της τοπικής κοινότητας, Αντ. Κοκότσικας.
Παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν όλοι συνεργάζονται προς ένα κοινό σκοπό αποτελεί η δημιουργία του μουσείο δήλωσε στα ΜΜΕ, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τονίζοντας ότι: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 70.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης για το εθνικό μουσείο αγροτικού κινήματος στο Κιλελέρ. Το μουσείο μας δίνει αυτοπεποίθηση και κυρίως μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι ένα μουσείο με δυναμική, καθώς δεν θα είναι μόνο ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά και ένας χώρος συνεδριακός, χώρος εκπαίδευσης, σεμιναρίων, σύνδεσης του αγροτικού κινήματος με τον πολιτισμό, αλλά και με τις εναλλακτικές μορφές αγροτικής ανάπτυξης και του τουρισμού. Έχει μεγάλη σημασία ειδικά για τους νέους ανθρώπους να γνωρίζουν πως τίποτε δεν πρέπει να παίρνουμε ως αυτονόητο καθώς όσα ζούμε και χαιρόμαστε σήμερα κάποιοι έδωσαν το αίμα τους».
«Η επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος πολλών γενεών, ανέφερε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά, υπογραμμίζοντας πως «όταν ολοκληρωθεί η φάση της επικαιροποίησης θα είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό είναι για μας ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους διαχρονικούς αγώνες των αγροτών».
«Αυτό το μουσείο δεν γίνεται για να βρουν δουλειά οι ΣΥΡΙΖΑίοι, όπως αφελώς ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί εκφράζει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης των αγροτών».
Τέλος ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε ότι έχει παραχωρηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο χώρος του μνημείου όπου θα κατασκευαστεί το μουσείο αγροτικού κινήματος και ο δήμος θα δώσει κάποιες παροχές για την λειτουργία του μουσείου όπως είναι η χρήση του νερού, του ρεύματος κτλ. Το επόμενο διάστημα αναμένονται να σταλούν και τα δικαιολογητικά από το δήμο για την επικαιροποίηση της μελέτης για το μουσείο.

ΠΗΓΗ: agronews.gr

4η Γιορτή Σπόρων στις 18 Μαρτίου στη Λάρισα

Την 4η «Γιορτή των Σπόρων» διοργανώνει το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στις 10:30 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Η γιορτή έχει σκοπό την διάσωση και διάδοση των παλιών παραδοσι­ακών ποικιλιών σπόρων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν σπόρους από αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθα, κολοκυθάκι, καρπούζι, πεπόνι, λάχανο, κινέζικο λάχανο, κρεμμύδι, λούφα, μαϊντανό και φασόλια.

Στην γιορτή έρχονται κάθε χρόνο φίλοι και καλλιερ­γητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που μάχονται για την διατροφική τους ανεξα­ρτησία. Να μπορούν δηλαδή να καλλιεργούν τον δικό τους σπόρο και να παράγουν προϊόντα με γεύση, άρωμα και προπάντων με διατροφική αξία.

Στην «4η Γιορτή των Σπόρων» θα συλλέξουμε πάλι τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά όπου θα δοθούνε στην «Παιδική Στέγη Λάρ­ισας», σωματείο αναγ­νωρισμένο ως « Φιλανθρωπικό». Οι προσφορές θα συ­γκεντρωθούν στην είσ­οδο του αμφιθεάτρου από τα μέλη της «Παιδικής Στέγη». Οι προσφέροντες αγαθά για την «Παιδική Στέγη Λάρ­ισας» θα λάβουν επιπλέον σπόρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΠΕΛΙΤΙ, μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.peliti.gr

ΠΗΓΗ: agrothessalynews

Ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από γεωργικά φάρμακα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γενική Δ/Νση Τροφίμων Δ/Νση Ποιότητας & Ασφάλειας  Τροφίμων, Τμήμα: Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει πως κατά μέσο όρο τα έτη 2015-2017 καταγράφηκαν 535,3 περιστατικά οξείας δηλητηρίασης κατ' έτος. Κατά μέσο όρο τα έτη 2012-2014 καταγράφηκαν 436,3 περιστατικά οξείας δηλητηρίασης κατ' έτος. Η αύξηση των περιστατικών δηλητηριάσεων που κατεγράφησαν αναδεικνύει το πρόβλημα των δηλητηριάσεων από γεωργικά φάρμακα στην Ελλάδα.

Στην σχετική ανακοίνωση που ακολουθεί διαβάστε λεπτομέρειες καθώς και τους τρόπους προστασίας.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Άδεια φύτευσης ή αναφύτευσης Αμπελώνα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι το αμπέλι, και ειδικά το οινοποιήσιμο, είναι μια πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια, καθώς από το 1987 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των κοινοτικών κανονισμών επιτρέπει τη φύτευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες μόνο σε περιπτώσεις άδειας φύτευσης ή αναφύτευσης.

Για τη διαδικασία φύτευσης του αμπελώνα ακολουθείται η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 της με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. «οι παραγωγοί πριν οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της χορηγούμενης άδειας θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής». Συνεπώς οι κάτοχοι αδειών πριν τη φύτευση του αμπελώνα υποχρεούται να ενημερώσουν την αρμόδια ΔΑΟΚ υποβάλλοντας αίτηση με πλήρη φάκελο.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α είναι υποχρεωτική η χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου, απαιτείται χημική ανάλυση εδάφους (περιεκτικότητα εδάφους σε CaCO3 και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) πριν την έκδοση της Άδειας εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού και η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα.

Η φύτευση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αρ. 2919/95506/13-9-2017 (ΦΕΚ 3276Β, ΑΔΑ: ΨΓ3Ξ4653ΠΓ-ΖΕΨ) Υ.Α. «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει.

Η προαναφερθείσα διαδιακασία ακολουθείται και για τις άδειες νέων αμπελοφυτεύσεων που έχουν χορηγηθεί το 2016 και 2017, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ. και αναφέρονται σε συγκεκριμένο τεμάχιο. Σύμφωνα με το άρθρο 8§9 της με αρ. 609/16822/14-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 600B, ΑΔΑ: 757Ο4653ΠΓ-ΓΦ0) αλλαγή τεμαχίου πραγματοποιείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτηση τους στην αρμόδια ΔΑΟΚ να αλλάξουν την αρχικά αιτούμενη έκταση με άλλη αντίστοιχου μεγέθους, υπό τον όρο ότι η νέα έκταση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας του άρθρου 6 της παρούσης.
Η δυνατότητα αλλαγής τεμαχίου που αδειοδοτήθηκε και μεταβίβαση της άδειας περιγράφεται στο άρθρο 6 της με αρ. 1541/49475/05-5-2017 (ΑΔΑ: 7ΦΟΠ4653ΠΓ-ΗΞΛ) εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι "....η άδεια νέας φύτευσης μπορεί να υλοποιηθεί σε τεμάχιο άλλο διαφορετικό από το οποίο δόθηκε η άδεια (με διαφορετικό / ή διαφορετικούς 13 ψηφιο κωδικό, από τον αναγραφόμενο στην εκτυπωμένη άδεια φύτευσης) όταν η έκταση για την οποία δόθηκε η αδειοδότηση δεν είναι διαθέσιμη όπως για περιπτώσεις:

  • - η επιλέξιμη έκταση αντιστοιχεί σε τεμάχια που παίρνουν μέρος σε αναδασμό και δεν είχε οριστικοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης τίτλων ως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από τον αιτούντα παραγωγό.
  • - απαλλοτρίωσης
  • - για το επιλέξιμο τεμάχιο έχουν τροποποιηθεί ή διαπιστώνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ακατάλληλο για την καλλιέργεια της οινοποιήσιμης αμπέλου.
  • - περιπτώσεις κατά τις οποίες αδειοδοτήθηκε μέρος της έκτασης τεμαχίων παραγωγού και όχι η συνολική τους έκταση. Σε αυτή την περίπτωση και προς αποφυγή πολυτεμαχισμού και κατακερματισμού της εκμετάλλευσης δύναται η φύτευση σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια τα οποία είναι ανάλογης έκτασης με αυτή που αδειοδοτήθηκε.

Για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής αγροτεμαχίων, τα νέα τεμάχια πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα επιλέξιμα τεμάχια αδειοδότησης (έκταση, υψόμετρο, βιολογική καλλιέργεια κ.α.), σε εφαρμογή του '' Άρθρο 10, (Καν.215/561).

Περιπτώσεις υλοποίησης της αδειοδότησης (μεταβίβαση άδειας) από διαφορετικό παραγωγό είναι δυνατή σε περιπτώσεις που συνδέονται με το μεταβιβαζόμενο τεμάχιο στο πλαίσιο διαχείρισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων φυσικών ή άλλων προσώπων, για κληρονομικούς λόγους, εφόσον η μεταβίβαση τεμαχίου και άδειας διενεργείται εντός του διαστήματος υποχρέωσης φύτευσης – τριών ετών από την ημερομηνία χορήγησής της αδείας.

Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής / τροποποίησης στα στοιχεία του τελικού πίνακα χορήγησης αδειών, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στη ΔΑΟΚ, για την γνωστοποίηση της μεταβολής (τεμαχίου, ή και αδειοδοτημένου παραγωγού)."

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προηγούμενα Άρθρα